neděle 27. července 2014

Skautské časopisy - stojí za to?

Blíží se uzávěrka termínu registrace a ukáže se tedy rozhodnutí každého, zda se přihlásil k odběru časopisů či nikoliv. V loňském roce si jej zvolilo 87% všech členů a tím provedlo defakto resuscitaci umírajících časopisů. Kolik to stojí? Stojí za to? Jak si myslíte, že to bude vypadat letos? A co nás čeká dál?
Možná by pro začátek bylo dobré si připomenout některá základní finanční čísla, co říkáte? Podle starého modelu se tisklo ročně cca 52.000 ks časopisů a stálo to 3.17 milionu Kč. Takže průměrná cena na vydaný a zaslaný kus vycházela lehce přes 60 Kč. Což je docela dost a proto se našlo hodně kritiků a též úvah o účelnosti vynakládaných financí. V roce 2010 se však s přechodem na spolkovější pojetí časopisů vydalo díky většímu zájmu celkem cca 228.000 ks s celkovými náklady 5.07 milionu Kč. Cena tedy poklesla cca 22 Kč/ks! Jak je to možné? Důležitým aspektem je rozpočítání fixních nákladu za redakci, snížení jednotkových nákladů díky hromadnějšímu tisk a výhodnějšímu režimu distribuce (rozsáhlejší čísla jsou posílána méně často).
Ještě pozitivnější zpráva (co do financí) je, že se podařilo přibližně 10% nákladů pokrýt z příjmů za inzerci, takže odvod z registrace za každého stoupl o proti předchozímu modelu o pouhých 13 Kč (z 53 na 66 Kč). Ti co časopis odebírají pak přispívají ještě na variabilní náklady tisku a distribuce 40 Kč. Celkově je to výrazně méně než-li předchozí ročníky na které si odběratelé ještě dopláceli v řádu mnoha stokorun. Čili výrazná změna k lepšímu.
Než-li finanční stránka, je ovšem zajímavější se podívat, jak si vedou časopisy, co do obsahu. Důležitou novinkou je opětovné zavedení velmi povedeného časopisu pro mladší členy (dříve přicházeli zkrátka a vlastně jen přispívali na časopisy pro ostatní). Celkově však všechny časopisy prošli poměrně výraznou reformou – od definování cílů, přes výběr redaktorů a jejich metodického vedení po zjišťování zpětné vazby od samotných čtenářů. Myslím, že je to na výsledku vidět. Velmi se mi osobně například líbí nové pojetí Skautingu – metodické přílohy. Každý oddíl, středisko má nárok na nějaký počet zdarma a ostatní si jej mohou doplatit za 10 Kč na číslo. A to mi přijde hodně málo na to, kolik zajímavých a inspirativních námětů je v něm k nalezení. Každému doporučuji si jej dokoupit (ve středisku hradíme ze společného všem zájemcům). Hezké jsou ovšem i všechny další, snad jen Skautský svět byl trochu slabší. A proto tam na konci roku došlo k výběrovému řízení na nového šéfredaktora a jsem zvědav, jak se to projeví na kvalitě časopisu. Ani u ostatních časopisů se ovšem nespí. Jelikož jsem v odpovědné skupině NJ, tak mohu čtenáře ujistit, že jsme v nich na podzim hledali mouchy a prověřovali, jak si časopisy proti stojí v plnění svých cílů a co na nich ještě vylepšit. Našlo se toho docela dost.
A jaký bude letos o časopisy zájem? Hodně lidí si loni možná při objednávání časopisů řeklo, že jim dají šanci a moc tak nad jejich kvalitou nebádalo. Takže pravý test právě probíhá neboť věřím, že letošní rozhodování bylo/je daleko uváženější. Jsem tedy moc zvědav na letošní čísla o – zda odběrovosti stoupne či klesne a jak se změní struktura čtenářů. Není například bez zajímavosti, že více než-li polovina středisek měla 100% odběrovost časopisů u věkové kategorie mladších členů. A jen cca 10 středisek odmítla časopisy úplně.
Co nás čeká za novinky? Momentálně probíhá diskuze o integraci Kmenových novin – magazínu pro kmeny oldskautů jež byl tištěn v 1 ks pro každý kmen a osobně předáván. V přípravě je i speciální číslo časopisu pro rodiče dětských členů, který by měl být uhrazen pouze z reklamy (té adekvátní – i toto se hlídá a mimochodem, víte že si na tom můžete sami přivydělat? Stačí jen sehnat inzerenta!). Osobně bych si též přál, aby byly časopisy o něco tlustější, ale zatím chybí trochu peněz.
A co říci závěrem? Věřím, že časopisy jsou dnes vydávány výrazně efektivněji a že jejich obsah za ty peníze rozhodně stojí. A že pokud si dáme tu práci a projevíme svůj názor, tak zůstanou kvalitní i nadále. Mno a pokud Vám (jejich čtenářům) budou připadat užitečné, tak tady budou i nadále. Vše máme ve svých rukou. Tak co, zvolili jste správně?

Žádné komentáře:

Okomentovat