neděle 27. července 2014

Skauting pomáhá uspět v životě

Asi každý rodič si dokáže představit, že skauting přináší dětem zejména nevšední zážitky, partu kamarádů a celoroční smysluplné využití volného času. Před rodiči pak stojí pravidelná hromada prádla na praní, pár týdnů volna v době prázdnin a především šťastné dítě. Jak může v dospělosti pohlížet na přínos skautingu ten, kdo si prošel skautskou výchovou? Tuto otázku mi položila před rokem redaktorka magazínu pro rodiče jako někomu, kdo je členem Junáka přes 20 let, má již vlastní děti, je deset let zapojen do pracovního procesu a může tedy zhodnotit svá skautská léta s určitým odstupem. Co jsem odepsal?
Na prvním místě bych zmínil přátele. A to nejen z našeho oddílu, ale také z mnoha různých skautských akcí. Těch akcí je tak pestrá škála – od celostátních setkání, přes vzdělávací kurzy až po rozličné zážitkové víkendy. Každý z přátel je jiný a něčím zajímavý, ale všichni ti lidé mají něco společného.Je s nimi zábava, cítíte, že si dokážou jít za svým a máloco je odradí. Nejsou bezohlední a vím, že se na ně můžu obrátit. Mají silně zakořeněnou schopnost spolupráce. A se všemi jsem něco prožil, rád je zas uvidím.
V práci často využívám zkušenosti získané ve skautském prostředí. A tím nemyslím jen zkušenost s týmovou prací nebo vedení skupiny, ale také znalosti a dovednosti získané díky zapojení v různých skautských tematických skupinách. Jednou mi tak přes rameno nahlížel kolega na jeden dokument a ptal se, zda používám konzultantské grafy ve skautingu. Odpověděl jsem, že naopak používám i v práci prostředky, které jsem se naučil na skautských kurzech. Právě skautské vzdělávání, které začíná od 15 let je velmi přínosné. Skautské kurzy jsou mnohdy kvalitnější než ty profesionálně vedené. Pořadatelé v Junáku si dávají záležet – dělají je nikoliv pro peníze, ale z přesvědčení. Kromě celé řady praktických znalostí a dovedností (základy účetnictví, prezentační dovednosti, organizace času, práce s informacemi, komunikace, asertivita atd.) se v nich učí, jak být aktivní, získávají motivaci na sobě dále pracovat a nebát se zpětné vazby. A to se velmi hodí.
Uchazeči o práci v mém oboru (IT poradenství) musí zpravidla projít náročným výběrovým řízením, které zahrnuje mnoho modelových situací. A jelikož se podílím na jeho přípravě, mohu ze své praxe říct, že skautští vedoucí mají hodně dobrou přípravu a vysoké šance uspět.Kromě dalších cílů vede skauting děti a mladé lidi k zodpovědnosti. Od mladšího věku mají pravidelně na starost program na schůzku pro svou skupinku vrstevníků. Později musí třeba zajistit víkendovou výpravu, táborovou hru a pak celý tábor. Umíte si představit, jaké praktické dovednosti a míru zodpovědnosti nasbíral někdo, kdo se ve svých 25 letech podílel na organizaci několikadenní akce pro tisíc lidí? Mladý skaut, který pomáhá zajišťovat chod světového skautského Jamboree – setkání pro 40.000 lidí z celé planety, získá kromě zážitků i zkušenosti, které se v životopise neobjeví jen tak u někoho.
Ve svých třiatřiceti letech právě objevuji ještě jednu oblast,kde cítím, že mne skauting významně obohatil. Před dvěma a půl lety se nám do rodiny narodila dcerka (letos druhá) a já teď mohu zhodnocovat schopnosti hrát si a pracovat s dětmi. A navíc začínáme vyrážet na společné akce s rodinami mých skautských přátel.
Ne nadarmo se říká, jednou skautem – navždy skautem. Věřím, že řada z vás se mnou bude souhlasit.

Žádné komentáře:

Okomentovat