neděle 27. července 2014

Jak si vážíme naší práce?

Práce za finanční odměnu je v neziskové organizaci založené na aktivitě tisíců dobrovolníků velmi citlivé téma. Jak to?
Ve skautském prostředí, které je založeno na bezplatné práci dobrovolníků, představují finanční náklady jen něco nežádoucího navíc. Na začátku roku 2009 (tedy před tím, než-li vznikl SkautIS) jsem si položil následující otázku: „Je přijatelnější pro Junák nechat 3000 lidí (vedoucích táborů) strávit 2h vyplňováním formuláře hlášenky tábora nežli investovat 60.000 Kč na vytvoření informačního systému, který by daný čas zkrátil na 1 hodinu?“ Těžko říci – před pár lety nikoliv. Teď si sice můžete říci, vždyť byl letos spuštěn modul SkautIS, který se na to zaměřuje. Ano máte pravdu. Ale vývoj SkautIS je v současnosti hrazen z Evropských grantů a otázka je:„Investoval by Junák nezbytnou sumu ze svého?“ Špatně se na to odpovídá – finanční hotovost se shání špatně a práce lidí je zdánlivě zadarmo (v našem modelovém případě by 1hodina stála méně než 20 Kč) a není tak odpovídajícím způsobem ceněna.
Zdá se to být jednoduché, stačí najít dost zapálených skautů a finance nejsou potřeba… Jenže každý jednotlivec je schopen se věnovat skautování v určitém časovém rozsahu. Co však, pokud potřebujeme někoho na tak velký úvazek, že jej nikdo není ochoten věnovat dobrovolně? Výjimkou mohou být skauti v důchodovém věku, kteří ovšem nezastanou vše a jejich počet díky přerušované skautské historii ubývá. Nezbývá tedy, nežli na některé pozice zaměstnat někoho, pro koho bude tato práce i základem živobytí.
Jak tedy odměnit skautské profesionály? Chce­me po nich špičkové výkony, za které by v komerční sféře získali několikanásobek průměrného platu. Toto jim však není nabídnuto ani zdaleka. Stačí průměrný plat v kraji, kde žije a pracuje? Anebo je budeme platit třeba jako řidiče autobusu? A už slyším ty povzdechy… "Cože? Tolik? To snad ne… " Platit někomu za práci pro Junáka se přeci nesluší. Přesto to však vypadá, že se bez profesionálů nedokážeme na některých pozicích obejít. A také neinvestujeme tam, kde se to nepozná, protože vedoucí věnuje tolik času oddílu, že nějakých pár hodin navíc na vyplňování formulářů se již ztratí. Jen ještě sehnat někoho do ORJ, aby zkontroloval, že všichni ty formuláře vyplnili. Že nikoho nemáte? Nevadí, tak se ORJ zruší, a udělá to někdo na kraji. Tam už se zpravidla nějaký obětavec najít musí, protože zrušit nelze. 
A je nějaká jiná cesta? Věřím že ano a že jsme ji již našli. A proto mám radost z každého nového modulu, který se ve SkautIS objeví a ušetří nám trochu času. Rád bych poděkoval Jerrymu za úsilí, které jeho vývoji věnuje. Díky za hlášenky!

Žádné komentáře:

Okomentovat