neděle 27. července 2014

SkautIS - jak to celé začalo

Nedávno tomu byly 4 roky, co se poprvé sešel Info-odbor Junáka. A díky ukládání zápisů na wiki odboru lze zavzpomínat, co se 23. října 2008 odehrálo a z čeho vyrůstá nejen SkautIS. Pár událostí tomu ovšem předcházelo a já se rozhodl se o ně s vámi podělit…
Celé to začalo o dva měsíce dříve. Podnětem vývoji systému on-line registrace byla probíhající diskuze v Náčelnictvu Junáka (NJ) týkající se řešení skautských časopisů. Jedna polovina členů NJ jej chtěl rozesílat všem povinně neboť viděli systém dodatečné objednávky časopisů jako překážku. Druhá polovina členů NJ se tomu snažila zabránit. Mne napadlo, že bychom mohli nechat rozhodnout jako součást registrace celé hnutí. Toto řešení se také nakonec prosadilo, ale to je jiný příběh. A k tomu, abychom vlastně takové „malé referendum“ mohli realizovat, jsme potřebovali registrační systém, co by fungoval on-line a během roku umožňoval řadu funkcí jako je změna adresy či kategorii časopisu při přechodu do oddílu starších, atd.
Začátkem září 2008 jsem tedy jako IT profesionál iniciativně připravil 20 stránkový dokument, jaké funkce by měl takový on-line registrační systém umět a začal jednat s VRJ. Tedy spíše přesvědčovat jednotlivé členy VRJ o kladech záměru. Ze začátku to vypadalo dost beznadějně. Ekonomický zpravodaj se bál, že když to udělá firma, tak to bude stát 5 milionů Kč . Velké obavy též byly z toho, že hnutí nezvládne práci s on-line systémem , atd. Díky živé ukázce jednoduchého formulářového systému, co mi kamarád programátor připravil za odpoledne, a mému prohlášení , že když mi dá VRJ rozpočet 200.000Kč tak to bude za půl roku hotové, dostala myšlenka šanci.
Na 23. září pak byla svolána Kasařem, organizačním zpravodajem VRJ, schůzka skautů jež se na ústředí kolem IT motala. Už si nejsem jist, kdo všechno tam byl, ale ten den jsme hodně a živě diskutovali. Z Kasařových závěrů vybírám následující ukázky: „v  předložené podobě mě Flekův projekt nepřesvědčil o tom, že je to v tuhle chvíli ta správná cesta“ … „souzním s Flekem v tom, že změna distribuce časopisů staví před registraci principiálně nové požadavky, jejichž řešení by bylo podstatně snadnější v momentě, kdy by alespoň část zpracování registrace probíhala on-line…“ a „… cesta jak vzniklé požadavky skloubit, je založit pracovní skupinu – můžeme jí říkat třeba INFO-ODBOR, která by se pravidelně (cca 4× do roka – dle potřeb) scházela a formulovala základní výhled registrace a zvažovala prováděné změny (specifikace dat i zpracování), jak co do obsahu a dopadu, tak co do způsobu realizace“. Osobně mi tehdy přišla myšlenka zakládání odboru jako odklad výsledného řešení (než se vše zformuje, tak uběhne další rok), ale když se zpětně podívám, tak souhlasím, že to byl krok správným směrem a z dlouhodobého hlediska se určitě vyplatil.
Za necelý měsíc pak probíhalo setkání krajských zpracovatelů registrace, kde se mělo o tématu mluvit a kam jsem se vloudil. Hodně se řešila kvalita dat, problémy programů Birdos a Macreg a o budoucnost registrace a on-line systém se nemluvilo. Až před závěrečným rozloučením se podařilo na to na toto téma přivést řeč a prodiskutovat klíčové body. Zejména fakt, že všichni přítomní zástupci krajů potvrdili, že z jejich pohledu není vyloučené přejít na on-line zpracování registrace, byl ten správný impuls. Všichni zúčastnění tak byli pozváni na zakládající schůzku Infoodboru jejíž termín se zvolil o týden později. Sešlo se nás 7, a tak se to rozeběhlo a odbor se scházel každý měsíc.
O tom, jak se vyvíjel SkautIS by se dala napsat celá publikace a jelikož jsem se na vývoji moc nepodílel, tak nechám detaily pro zasvěcenější a volím si jen stručně popsat, jak to probíhalo. Nejprve se zapojením právníků pečlivě připravilo zadání výběrového řízení. Díky příchodu ekonomické krize, jež zasáhla i IT, se pak sešlo přes 30 rozličných nabídek různé kvality a ceny. Všechny jsme obodovali a asi osm firem jsme po diskuzi na odboru vybrali na užší jednání a na konci března 2009 zvolili vítěze. Ten rok se také ze zpracování registrace stala noční můra pro všechny zúčastněné neboť díky úpravám programu prováděným na poslední chvíli a nulovému testování prokazoval extremní chybovost. A tak bylo zřejmé, že není cesty zpět a SkautIS se dokončit musí. A tak se s přispěním mnoha dobrovolníků z řad skautů (například navrhli datový model, zajistili testování a uživatelskou podporu) a profesionálních programátorů (mimochodem bývalých skautů) zrodil SkautIS a v roce 2010 uspěl na jedničku. Největší díl práce (a to jako dobrovolník) tehdy odvedl Jerry(Ondřej Peřina), který se stal hlavou a tahounem celého projektu. Díky Jerry! Bez tebe bychom SkautIS neměli.
Klíčové na SkautIS však není to, že slouží ke sběru registračních dat a ani to není jediný projekt Infoodobru. SkautIS je vlastně jen nezbytný předpoklad a základ pro zajímavější služby. Které to jsou? Co všechno jsme na první schůzce Infoodboru před 4 lety vymysleli a co již v IT Junáku máme? Tak to si povíme někdy příště.

Žádné komentáře:

Okomentovat