neděle 27. července 2014

Je skauting kroužek nebo není?

Je skauting kroužek nebo není? Řada skautských vedoucích by se hned ohradila, jak si dovoluji toto vůbec srovnávat. Skauting je pro ně daleko více nežli kroužek a spíše by jej označili za životní styl. Jinak to ale uvidí rodiče našich dětí, zejména těch mladších, kteří svým dítkům kroužky vybírají.
Rodiče často přijdou na první třídní schůzku budoucích prvňáčků ještě před samotným létem, než jejich děti vůbec prvně nastoupí do školy. Tam se seznámí s paní učitelkou, s tím, co si mají na prvního září připravit, řadu dalších informací a mimo jiné také, kolik si mají vybrat kroužků na první a druhé pololetí, aby jich nemělo jejich dítko moc. Na některých školách pak před usazováním na židličky musí zvednout položený letáček nabízející výuku angličtiny a jiných propagačních brožur. Na jiných školách se zase na této první schůzce před rodiči předvádí zástup uchazečů o jejich přízeň a vyslechnou si tak nabídku kroužků tenisu, fotbalu, výtvarné nebo hudební výchovy, šachů, dramatického kroužku atd. Mno, a když máte štěstí (protože z vašeho skautského kroužku na rozdíl od těch jiných zpravidla škola žádné příjmy nemá), tak se vám podaří se tam také vloudit a získat i tu půlminutu na to, abyste přesvědčili rodiče, že skauting může být více nežli kroužek. Nebo aspoň, že je to ten nejlepší kroužek pro jejich dítě. Jak však na to?
Kromě toho, že to na první pohled stojí méně peněz (ale ve skutečnosti je mnohem dražší) můžete zkusit rodičům vysvětlit, co se dělá na typické skautské schůzce. Ale uvidí rodiče ten rozdíl, když povídáte něco o tvoření zvířátek z kaštanů, což zní spíše jako nějaká výtvarná činnosti? Anebo povídáte o nějakých běhacích hrách na hřišti, což zase připomíná nějaké cvičení alá kroužek atletiky. Dobrá volba je opřít se o heslo „ parta a příležitost, které je dobře popsáno jako klíčové téma propagace Junáka na Skautské křižovatce. Popis „party a příležitosti“ není ovšem jednoduchý a bývá často velmi abstraktní anebo naopak moc konkrétní – vyprávění osobních příhod „…zažijete hodně srandy, třeba když Jožovi v noci ve stanu spadla postel, hlídka přišla zkontrolovat ten rámus, no a on Joža pořád spal!“. Může se pak stát, že si rodiče pod tím nepředstaví zrovna něco atraktivního.
Mne se osvědčilo poměrně jednouché vyjádření, které je doufám i rodičům dostatečně srozumitelné.* Říkám, že jak na skautské schůzce, tak i na kroužku výtvarné výchovy mohou děti hodinu pracovat s hlínou. V případě kroužku výtvarky je výstupem vázička, kterou si dítě přinese domů. No a výstup ze skautské schůzky, je to co si odneslo dítě z toho, že si vyrobilo vázičku. Skautský program je totiž zaměřený na všestranný rozvoj dětí a mladých lidí, aby získali co nejvíce do života.*

Žádné komentáře:

Okomentovat