neděle 27. července 2014

Možnost volby

Na krajském sněmu A.B.Svojsíka jeden z delegátů prohlásil, že bychom měli zjednodušit své předpisy, leccos je v Junáku moc složité a jako příklad by se mohl uvést právě probíhající krajský sněm, protože už běží 4h a nejsme u konce (čekalo se zrovna na výsledky voleb a probírala se různá usnesení). Je to správný pohled? Má pořádání ještě rozsáhlejší akce jako je Valný sněmu Junáka svůj význam?
Chvíli jsem o tom přemýšlel. Vezměme si již jen ten krajský sněm. Na dvě stovky delegátů mu věnovalo celý večer. Bylo třeba zaplatit pronájem sálu. Sice se projednala celá řada usnesení, ale schválilo se jich jen pár a rozhodující slovo bude stejně na VSJ. A co více… volby v podstatě nedávaly moc na výběr, protože počet kandidátů přesně odpovídal počtu volených osob. Jedinou výjimkou byla volba delegátů na VSJ, kde byl mírný převis a bylo to trochu napínavé. Schválilo se něco zásadního? Nikoliv, naopak se párkrát podařilo lehce zaplést v tom, co se má vlastně teď dít dál. Takže to vypadá, že kritický hlas měl pravdu.
A co VSJ? Opomeňme, že Stanovy mu předurčují některé aktivity (lze upravit). Sejde se tam třikrát více osob, věnují mu celý víkend, náklady šplhají do milionů a bude to chtít pevné vedení, aby se všichni orientovali v tom, co se právě děje. Kandidátů bude nejspíše jako šafránu a ti znalí na ústředí přemýšlí, zda se podaří obsadit všechny volené funkce. Tak proč se s tím tak moříme? Nestačí nám profesionální vedení VRJ? Můj názor je, že nikoliv.
Jednak jsou VSJ předložena k rozhodnutí některá docela zásadní témata. A pro legitimitu rozhodnutí (variant je vždy více) je třeba vzít v potaz opravdu široké spektrum zastoupených názorů, jež VSJ zprostředkuje. Ať by bylo ústředí sebelepší, toto zastoupit nedokáže. Takže předem děkuji všem, kteří se rozhodli stát se delegátem a na sněm dorazí.
Co je ale ještě důležitější a bylo by dobré mít na paměti, že připravená témata nejsou ta jediná, která na sněmu mohou zaznít. Junák není žádná hegemonie a je možné do jeho programu zařadit projednávání i jakéhokoliv dalšího tématu, které si získalo aspoň nějakou podporu na sněmech nižších organizačních jednotek. Každý jednotlivec tedy má možnost propašovat na sněm svůj hlas. Minule třeba usnesení o zavedení dámské krojové košile doputovalo od našeho střediskového sněmu přes okresní a krajský sněm až na VSJ, kde bylo i přijato. Vivat, jde to.
Kromě projednání samotných témat ovšem má sněm velmi důležitou roli, která spočívá ve volbě nejvyššího vedení organizace. Právě možnost dát či nedat hlas kandidátům představuje základní zpětnou vazbu každému jednotlivci a je základem demokracie. A je jedno, zda se jedná o někoho, u koho lze hodnotit jeho činnost v minulosti (pokud kandiduje opakovaně) či na příslib budoucí činnosti od nového kandidáta. A právě tento mechanizmus je ten důležitý, ve světě osvědčený nástroj pro sebe-organizaci společnosti a spolku našeho rozměru. Jedná se o základní mechanizmus, jak řešit případné vnitřní rozpory smírnou cestou a to ať na úrovni střediska či výše.
Jako člen NJ často vnímám určitou nevoli mezi řadou dalších členů ústředí, že se moc motám do „operativních věcí“. NJ by se podle nich mělo starat o schvalování řádů (které jim nejlépe VRJ připraví), a ne například zasahovat do ročního plánu činnosti VRJ, určovat jeho podobu či snad výkon VRJ hodnotit. Rozumím, že z jejich pohledu je to nepraktické a zbytečné obhajovat své plány, protože jsou denně ve svých tématech, mají na to více času a vědí o nich více, atd. Na druhou stranu nemají ten mandát od „lidu“ zastupovat jejich názory, protože nenesou svou kůži na trh voleb. Maximálně riskují pár rozhořčených příspěvků na Křižovatce, ale i tomu bude brzy konec, protože bude integrována s účty na SkautIS a přispívat budou moci pouze registrovaní. A když udělají to na čem se domluvili se starostou, tak jim žádný postih vlastně nehrozí, ať by udělali cokoliv. Wabi, náš náčelník, to hezky popsal v aktuálním únorovém čísle časopisu Skautský svět: „… ale neznamená to, že by se NJ mělo zrušit. Ve chvíli, kdy zmizí lidé, kteří jsou voleni a kteří nejsou placeni a nemohou z toho nijak profitovat, hrozí nebezpečí, že se nám sem začnou hrnout lidé, kteří nic neumějí a jen si hledají teplé místečko.
Mno. Přiznám se, že mám z práce VRJ dobrý dojem. Ale za ty tři roky mezi sněmy se toho může stát tolik a Junákem proteče tolik peněz, že víkendový VSJ za to stojí. A nejde jen o peníze. No a kdyby bylo něco v nepořádku, tak si kdokoliv může říci.. nu což, je to zlé, musím se zapojit a pomůžu to tam srovnat. Pak * stačí jen vyplnit papír* či jako já vyplnit pár kolonek ve SkautIS (opravdu nevím, jak si někdo myslí, že do těch mrňavých políček se dá napsat nějaký program) a kandidovat. A pak je již jen na ostatních, zda tu nabídku přijmou a dají hlas či nikoliv. Ano, VSJ je drahá záležitost, ale vyplatí se.

Žádné komentáře:

Okomentovat