neděle 27. července 2014

Skauting a moderní nástroje? Jasně! :-)

Jedno z témat zařazené do předsměnové diskuze bylo Vhodná či nevhodná modernizace Junáka. Moc se neujalo a byly k tomu přijaty pouze dvě usnesení – jedno říká toto neřešte, druhé podporuje zavádění nových technologií do programu. Zajímavé je, že jej přijal sněm kmene dospělých! :-) A když se teď dívám na materiál NJ představující detailní návrh programu VSJ, tak se téma Modernizace vynechalo. Proč se o tom bavit, když trend nikdo nerozporuje… děláme ale v tomto směru dost? Obávám se že nikoliv, a tak předkládám aspoň jedno zamyšlení na toto téma.
Na posledním víkendu loňského ročníku čekatelského kurzu Scout-Tex jsme měli obhajobu absolventských projektů. Je až s podivem, kolik se ještě najde účastníků, kteří mají utkvělou představu, že je třeba u dětí rozvíjet práci s mapou a buzolou, aby se neztratili. To se nám hodí jako morseovka každý den, že? A nebo ze zvyku jen pořád používáme nástroje ze počátku 20. století?
Měli jsme s nimi na toto téma krátkou diskuzi. Vypadalo to, že si ve většině případů ani neuvědomují, že je něco špatně. Jejich vedoucí je toto také učili, a tak předávají dále. No jo, ale doba se vyvíjí překotným tempem. Zkuste se podívat na následující video na YouTube, které tento jev popisuje:
http://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=cL9Wu2kWwSY
(Pozn: Mimochodem jsme jej účastníkům pouštěni v rámci jednoho programu zaměřeného na vývoj skautingu v čase.)
A co myslím tím, že je něco špatně? Tak si vezměte následující příklad. No kolik lidí dnes nosí v kapse buzolu nebo kompas? Asi nikdo. Ale určitě máme téměř všichni v kapse mobilní telefon. A většina těch moderních umí opravdu hodně. Včetně navigace – zejména, když ji Nokia nabídla do svých telefonů zcela zdarma a to na vždy. Více na http://maps.no­kia.com/…pps/o­vi-maps. K čemu tedy kompas, když stačí zapnout mobil a vím přesně, kde jsem.
A na co dál se mobil může hodit? Tak třeba před lety jsem jej použil jako netradiční hlasovací zařízení. Kdo znal odpověď (hráli jsme na několik skupin), tak vytočil mé číslo a první, kdo se dovolal tak odpovídal. Bylo s tím hodně zábavy a napětí.. když všichni vytáčeli a čekali, zda to začne zvonit. Dále lze třeba GPS modul využít k tomu, aby se uspořádali závody v maximální rychlosti běhu. Vezmete si do ruky telefon a běžíte někam a sledujete, jakou máte maximální rychlost. Kluky z oddílu to velmi bavilo.. a hlavně zjistili, kolik opravdu běží. Již léta využívám přisvětlující diodu od foťáku jako improvizovanou baterku. Svítí docela dostatečně, baterku moc nespotřebovává a hlavně je vždy po ruce. Na Silvestra jsme vyráželi s rovery na Šumavě na procházku. V jednom místě jsme se rozhodli pro zkratku lesem… a řídili se podle satelitních snímků na Google maps. Sledovali jsme lesní pěšinky a mířili k cíli, až nás pár set metrů před ním zastavil 3 metry široký potůček, který nebyl na snímcích vidět. Takže jsme si užili legraci stavby mostu z klád. No a co teprve letošní obvodní setkání… úkol zněl jasně. Bylo třeba v pátek kolem půlnoci postavit stožár na ranní nástup. Díru jsme vyvrtali hravě, ale jak v noci zajistit, aby byl stožár rovně? Naštěstí jsme měli dva mobily vybaveny i gravitačním čidlem, takže v sobě mají funkci vodováhy. Určitě jste také nechali někoho poslat Vám MMSku (fotku) jako důkaz úspěchu v nějaké aktivitě či třeba natočit přes mobil krátký film. Telefon také simuluje hod kostkou, což se hodí třeba ve vlaku. Atd. A co byl impuls, který mne motivoval napsat tento článek? Ve svém mobilu jsem objevil program, kam napíšete text, zvolíte rychlost a on jej zabliká v morseově abecedě!
Napadá vás nějaké další využití? Ne? Tak si přečtěte elektronickou verzi článku v metodické příloze Skauting. Jedná se o hru s názvem Modrá smrt. Ten je odvozen od využití BlueTooth (komunikačního rozhraní běžné v každém mobilu). Přes něj totiž mohou hráči zneškodnit své protivníky. Zajímavým aspektem je též využití QR kódu (3D čarových kódů – viz obrázek), které v sobě mají ukrytou tajnou zprávu. Ta je rozluštitelná tak, že se QR kód vyfotí a převede na text programem v mobilu. Více podrobností naleznete na http://krizovat­ka.skaut.cz/…-modra-smrt/.
A o Geocachingu asi již slyšel každý? Ještě ne? Tak se podívejte na http://www.ge­ocaching.cz/new­s.php. A co teprve jej pojmout po skautsku – jako třeba v Liberci s projektem Envikešky. A víte co vám radí Horská služba o GPS? Že ne? Tak se podívejte zde.
Tak pořád si ještě myslíte, že je morseovka a práce s mapou něco, čím se budou chlubit vaši členové oddílu ve škole? A nebo se raději pochlubí, jak skvěle dokáží ovládat svůj mobil.

Žádné komentáře:

Okomentovat