neděle 27. července 2014

Jak vybrat správný dětský tábor?

Otázku výběru letního tábora pro své dítě si zajisté klade celá řada rodičů. Někteří jsou již rozhodnuti – loňský tábor se dětem líbil, a tak jej pošlou na ten stejný znovu. Jiní již vyzkoušeli tři-čtyři a pořád nenarazili na ten správný. Nabídka různých typů táborů je dnes obrovská. Podle čeho tedy tábor vybírat?
Několik otázek na téma výběru letního tábora jsem položil Ing. Pavlu Konečnému (32 let, ženatý, dceři je jeden rok), který se více než 15 let dlouhodobě věnuje práci s dětmi a mládeží a má tedy bohaté zkušenosti s pořádáním táborů. (Pozn: Tento článek byl napsán před pár lety do regionálního tisku, jeho obsah jsem pouze drobně aktualizoval a nebojte se jej využít).
Jaké typy táborů jsou pro děti pořádány?
Škála je opravdu široká – od táborů zaměřených na jednu aktivitu (jízda na koni, výuka jazyků, různé sporty a podobně), různě tématicky zaměřené tábory (indiáni, ekologicky orientované, přežití s nouzovými prostředky atd.) až po tábory pořádané organizacemi dlouhodobě pracující s dětmi (skauti, tomíci, kondoři atd.).
Jsou informace pro výběr tábora na internetu dostačující?
Určitě nejsou. Závazná bývá většinou jen uvedená cena (někdy ovšem ani ta nezahrnuje všechny výlety apod.) a termíny pořádání táborů. Vystavené fotografie jsou jen vybraný vzorek a nemusí o kvalitě tábora vypovídat. Zejména se to objevuje u komerčních pořadatelů. Daleko vhodnějším zdrojem informací jsou osobní reference, ze kterých se také dozvíme podstatně více, než jen téma etapové hry.
Podle čeho tedy hodnotit, jak je postaráno o děti a jaké je zázemí?
Prvním aspektem, na který bych se zaměřil je, zda se jedná o organizaci celoročně pracující s dětmi či nikoliv. Vedoucí, kteří se věnují dětem celý rok, k nim mají jiný přístup než na několik týdnů najatí praktikanti, mající tábor jako formu brigády. Další výhodou, kromě větší praxe a zkušeností je, že celoročně se dětem věnující vedoucí mají zpravidla i určité formální vzdělání a kurzy, které je nutné absolvovat a které zajišťuje pořádající organizace. Rozhodně bych všem rodičům, než své dítě přihlásí, doporučoval osobně se seznámit s vedoucími tábora. Pokud jde o zázemí, tak dobrým vodítkem je historie pořádání táborů a též bych se zaměřil na počet dětí, které se mají daného tábora zúčastnit. Od třiceti více již v podstatě není možné přistupovat k dětem individuálně. To je pro kvalitu zázemí rozhodující, důležitější než typ ubytování – např. tábor stanový, chatový či třeba v chalupě.
Jak dlouhý tábor vybrat?
Velmi záleží na věku dítěte. Do deseti let dítěte je vhodný zhruba dvoutýdenní tábor. U starších dětí je optimální třítýdenní. Tábory dlouhé pouze jeden týden se moc neosvědčují. Během tak krátké doby se sotva stačí děti navzájem seznámit, skamarádit a adaptovat na táborový život. U oddílů s pravidelnou celoroční činností (např. skautské, TOM) nejsou výjimkou ani tábory trvající celý měsíc.
Jaké letní aktivity a tábory nabízí skauti na Praze 10?
Junák – svaz skautů a skautek ČR jako největší dětská zájmová organizace tradičně zaujímá prvenství mezi pořadateli letních dětských táborů. Jen skautské organizace z desátého pražského obvodu pořádala více než 20 různých táborů, kterých se zúčastnilo více než 500 dětí. Každý byl jiný a například o stavitelské zručnosti vypovídají díla letošního ročníku soutěže O nejlepší táborovou stavbu, která jsou ke shlédnutí na webových stránkách http://taborova-stavba.skauting.cz
Jaké konkrétní druhy táborů nabízí 92. skautské středisko Šípů na Praze 10?
Naše dětské tábory se konají na vlastním tábořišti v malebném prostředí pohraničních lesů dva kilometry severně od městečka Šluknov. Přespání dětí je zajištěno v podsadových stanech, indiánských stanech typu tee-pee a k dispozici je též dřevěný srub. Táborový program využívá krásy blízkého Národního parku České Švýcarsko a například několik kilometrů vzdáleného koupaliště s tobogánem. Starší děti jezdí i na mezinárodní akce – letos se chystají i Jamboree, celosvětového setkání skautů ve Švédsku, aj. Specifikem našeho střediska jsou i tábory pro mládež – skvělá parta mladých lidí, kteří nám ve středisku odrostli. Jedni uspořádali expedici do Chorvatska, společný tábor se skupinou holandských skautů finančně podpořený Evropským fondem pro Výměny mládeže a druzí loni vyrazili na expedici do Rumunských hor.
Jaké jsou podmínky účasti na vašich táborech?
Podmínkou je minimálně několikaměsíční účast na činnosti některého z našich dětských oddílu – tj. pravidelné schůzky a několik výprav. Náš program je především postaven na souhře dětského kolektivu a individuálním přístupu vedoucího k dětem. Vedoucí musí znát, co od dítěte může očekávat. Dítě by mělo zapadnout do již fungujícího kolektivu. Nezapojené děti jedou na tábor jen ojediněle – většinou se jedná o známé či příbuzné. Pokud by měli rodiče zájem poslat své dítě na opravdu kvalitní tábor, tak jej samozřejmě mohou přihlásit do některého z našich oddílů.
Jaké jsou ceny vašich táborů?
Cena za třítýdenní tábor se pohybuje kolem tří tisíc korun a u dvoutýdenního je to dva a půl tisíce. Je to výrazně méně než-li u komerčních táborů díky neplaceným vedoucím a též finanční podpoře ze strany magistrátu a městské části.
Kde lze získat další informace?
Bližší informace o táborech a oddílech mohou případní zájemci nalézt na internetových stránkách našeho skautského střediska www.budmesipem­.cz, kde také naleznou kontaktní informace na vedoucí oddílů, umístění kluboven a časy schůzek oddílů. Jiné oddíly lze nalézt přes obvodní rozcestníkhttp://orj10.web­node.cz/…a-strediska/ či přes interaktivní mapu celé ČR http://verejnos­t.skaut.cz/…pa-kluboven/.
Jak hodnotíte volnočasové aktivity pro děti a mládež na Praze 10?
Zajímavá je skutečnost, jak moc se liší přístup mezi jednotlivými základními školami. Některé přímo ve svém areálu podporují celou řadu zájmových aktivit a jiné toto téma úplně opomíjejí. Takže obecně soudit nelze. Určitě je tradičně silná nabídka sportů a několik domů dětí a mládeže nabízí mnoho kroužků. S potěšením však musím konstatovat, že zájem rodičů o činnost dětských oddílů, které se zaměřují na celkový rozvoj dítěte, v poslední době výrazně stoupá. Také proto jsme nedávno otevřeli úplně nový oddíl pro nejmladší děti přímo na ZŠ Křimická.

Žádné komentáře:

Okomentovat