neděle 27. července 2014

Čemu tleská VSJ?

Zaznamenal jsem minulý týden několik příspěvků u přátel na Facebooku, že Valný sněm Junáka (VSJ) neodhlasoval nic moc převratného… asi nikoliv, ale i tak několik zajímavých momentů z VSJ by stálo za to zmínit. Díky tomu, že byli delegáti za ústřední orgány usazeni na pódium a tedy poměrně blízko řečnickému pultu, mohu zprostředkovat osobnější pohled na některá vystoupení. Tak která to jsou?
Vtipně a úderně začal starosta města Kolína Vít Rakušan, který jako bývalý učitel vyjevil, že ač členové skautských oddílů nebyli vždy nejhodnější nebo ne že by nikdy neporušovali školní řád (jež však označil za něco nepředstavující tu nejvhodnější normu pro život), tak ocenil jejich kreativitu, ctění hodnot a úroveň spolupráce. Jeho proslov zarezonoval v sále tak silně, že jeden z následujících řečníku ani nevěděl, co dalšího by dodal. A to vše povídal přímo, bez jakýchkoliv poznámek a při odchodu od pultíku se velmi spokojeně usmíval.
Velmi silný moment bylo vidět pana Jiřího Stránského ve chvíli kdy za svoji celoživotní oddanost skautským myšlenkám obdržel nejvyšší skautské vyznamenání – řád stříbrného vlka. Již jen vědomí toho, že na světě nemůže být více než dvanáct žijících nositelů tohoto vyznamenání, zdůrazňuje jeho význam jež byl navíc podtržen dlouhotrvajícím potleskem v sále stojících lidí. Sevřené rty a dojatý výraz tváře naznačoval, že ač o předání vyznamenání věděl dopředu, tak na toto se připravit nemohl. Potlesk byl doufejme aspoň částečnou satisfakcí za léta v kriminále a oceněním jeho trvalé pomoci Junáku (například teď loboval u ředitele ČT, aby k výročí 100 let skautingu natočili dokumentární film).
Druhou osobou odměněnou potleskem ve stoje byl za svoji exceletní a čtrnáct let trvající práci pro Junáka Bořek Slunéčko – hospodářský zpravodaj VRJ a vícestarosta Junáka. Po letech se rozhodl změnit klima a odjíždí na zkušenou do zahraničí, do firemní sféry. Znám jej jako člověka věcného, emoce moc nevyjadřujícího, ale tak intezivní a dlouhý potlesk jej velmi dojal – až k slzám. Ten potlesk měl v tu chvíli hodnotu miliónů a za svou pomoc ostatním a ekonomické vedení Junáka si jej určitě zaslouží. Ještě jednou díky z tvou odbornou pomoc.
Co je však na celém VSJ nejzajímavější je disciplína všech zúčastněných při dodržování jednacího řádu. Projednávání je vlastně taková malá exkurze do toho, jak funguje klasická sněmovna, kde se může přihlásit o slovo kdokoliv. Ta však zasedá třeba i týdny a delegáti VSJ měli také minimum času vstřebat proceduru projednávání, ale přesto to fungovalo. Z pódia bylo vidět, jak mikrofony putovaly sálem a lidé vyslovovali své názory. Takže ten závěrečný potlesk patřil všem v sále.

Žádné komentáře:

Okomentovat