středa 25. února 2009

Jde nám spíše o cíle či o pravidla?

Nedávno jsem se stal garantem soutěže oddílových a střediskových časopisů s názvem Speculator Scriptor, která mne svým průběhem přivedla k otázce, zda nám jde spíše o cíle či o pravidla.

Průběh soutěže připravil zatěžkávací zkoušku hodnotovému žebříčku organizačního týmu. Našli se totiž vítězstvíchtiví jedinci, kteří se rozhodli podpořit úspěch svého časopisu nepříliš čistým způsobem. Sháněli totiž co nejvíce lidí, kteří by dali nejvyšší počet hlasů jejich časopisu a nula hlasů všem ostatním a to bez ohledu na porovnání kvality. To poškozovalo výběrové kritérium - průměrnou známku - jiných časopisů na úkor toho svého. Druhé kolo bylo ovšem především o kvalitě časopisů a mělo tomu tak být i pro hlasování veřejnosti. Jako organizační tým jsme tedy řešili otázku, co s tím?
Jedna možnost byla dát přednost tomu, s čím jsme soutěž zahajovali a upravit způsob výpočtu či rovnou zrušit hlasování veřejnosti. Druhou pak bylo držet se pravidel a nechat vyhrát i za cenu toho, že by soutěž degradovalo. Cíle či pravidla? Zní to jednoduše, ale jaký návod pro rozhodnutí dostáváme?
Co se obrátit na deset základních vzorců chování ke kterým by měla směřovat skautská výchova? Slovy http://cs.wikipedia.org/wiki/Skautské_zákony Hned ten první dva kladou důraz na stálost a na přímost v jednání a mluvě. Což vede k velkému tlaku na dodržení toho, co již bylo vysloveno bez ohledu na to, jak se nám to později líbí. Dodržet pravidla. Něco jsi řekl, tak to již nelze vzít zpět. Nicméně se nám nelíbilo to, že by chtěl někdo zničit cíle soutěže, které jsme si dali:
Soustředění časopisů na jednom místě, jejich objektivní hodnocení a dát tvůrcům zpětnou vazbu o tom, zda je časopis dobrý a v čem se může ještě vylepšit. Předávání know-how - tvůrci se budou mít možnost podívat, jak dělají časopis jinde a porotci odborně poradit. Ocenit dobré časopisy, dát autorům pocit, že má smysl dělat kvalitní časopisy a ostatní motivovat ke snaze vylepšovat časopisy. Zábava a duch fair-play, aby soutěž byla zábavná a napínavá a zábavu by mohlo poškodit možné švindlování. Důležité není vyhrát, ale zúčastnit se.

Tak a co s tím? Je ještě nějaké jiné vodítko? Všechny další body skautského zákon, až na ten poslední, návod nedávají. A ten desátý je nejhůře uchopitelný, neboť se týká samotného myšlení "Skaut je čistý v myšlenkách, slovech i skutcích". Zde je jen jediný soudce a to jsme my sami. Do hlavy nám zatím nikdo nevidí. Nevím, jestli ti sháněči "falešně" hlasujících uvažovali, jak postavit své chování vůči tomuto vzorci. Aspoň jeden z hlasujících poslal email, který na toto bolestně upozorňoval a řešil dilema, zda se snížit ke stejnému jednání či nikoliv. A možná i toto a dopředu definované cíle v našem případě rozhodly. Upřednostnili jsme své cíle a své čisté svědomí a rozhodli raději upravit výpočetní vzorec. Raději upřednostníme spravedlivě hlasující, kteří ctí i ten 10. zákon a vzali na sebe zodpovědnost změny pravidel a podežřelé hlasy vyřadili. Konec konců, jako pořadatelé na to máme nárok, protože nastala situace, kterou jsme nečekali. Škoda. Jinak jsme ale se soutěží hodně spokojeni a všem doporučuji se podívat na sbírku časopisů na stránkách http://speculator-scriptor.skauting.cz/index.php?id=1kolo.

Žádné komentáře:

Okomentovat