neděle 22. března 2009

Skautská seznamka, proč ne?

Určitě jste slyšeli, že řada skautských akcí pro rovery a rangers (typicky 16-24let) fungují jako skautská seznamka. Je tomu dobře? Není to nějaké nebezpečí? A jak jsme na tom vlastně se sexuální výchovou?

Zdá se, že téma sexuality je jedno z těch citlivějších v našem skautské organizaci. Jako důkaz lze vzít i určitou "cenzuru" jíž se dostalo pořadatelům velké roverské akce OBROK. Pro větší propagaci on-line obchodu s památkovým zbožím typu trička a další osobní prádlo umístili na to spodní vícesmyslné heslo "Obrok mi to nestačí". Fotka s modelkou (zajištěna výrobcem zboží... nápis byl dokreslen v grafickém programu) nabízející dané prádlo se pak dostala i do upoutávky na tento obchod na Skautské Křižovatce (http://krizovatka.skaut.cz/zpravodajstvi/3788-obrok-e-shop-se-otevira/). Následně se mezi čtenáři rozpoutala diskuze k tomuto článku... zda je to vhodné... a co chudáci patnáctiletí roveři a rangers... až byla na zásah (domluva?) ústředí tato fotka odstraněna.

O čem to svědčí? Zejména, že máme obavy o kvalitu sexuální výchovy, kterou se dostává našim náctiletým členům. Snad každý rover již slyšel xyz něco o první pomoci, ale kdy a jak má použít kondom.... nebo jste víte o nějakém takovém programu v nějakém kmeni? Ostatně na nepokrytí partnerských mezilidských vztahů upozorňoval ve svém vystoupení před dvěma lety i PhDr. Mgr. Jeroným Klimeš, Ph.D., když shlédl nabídku kurzu pro rovery a rangers. A na posledním Mikulášském semináři měl na toto téma velmi pěknou přednášku. V našem programu věnujeme mnoho času "týmové práci", ale soužití dvou lidí - muže a ženy - se sotva dotkneme. A přitom právě toto by mělo být předmětem skautského programu, jestli máme naplňovat heslo "Skauting pro život".

Osobně bych tedy na místo cenzury obsahu "námi dospělými abychom uchránili naši nezkaženou mládež" uvítal osvětu tématu sexuality a zahrnutí do skautské výchovy. Ostatně ne nadarmo odpověděl jeden účastník vůdcovského kurzu na otázku, proč si jako téma své písemné práce vybral "Sexuální výchova a skauting" - chtěl jsem si vybrat něco, co by si ještě někdo přečetl. Doufám, že ji brzy zveřejní a povede se k ní dlouhá diskuze.

To, že na skautských akcích vznikají nové vztahy, je věcí přirozenou. Stejně tak vznikají ve škole či i v jiném prostředí. Setkal jsem se ovšem i s lidmi, kteří na nějakou skautskou akci jedou právě za účelem se seznámit. Dávají cíleně přednost skautskému prostředí pro seznámení - respektive skautským partnerům byť z druhého konce republiky. Je to dobře či špatně? U těch náctiletých to asi není tak promyšlené. Hlavní roli stejně bude hrát vzájemná přitažlivost a pokud bude vzdálenost nepřekonatelná, tak se vztah ukončí sám. Tak proč pro ně nezřídit skautskou seznamku? Jen aby nám pak neklesla popularita akcí.

Pokud ovšem dospělí a aktivní skaut o sobě prozradí "Jsem jel na lesní školu, abych tam zbalil nějakou skautku, protože to se skautingem myslím vážně a normální holka by pro něj neměla pochopení", tak přemýšlet, zda tady není něco špatně. Cílevědomost je až děsivá. Když se kouknu na své domovské středisko, kde již byly 2 "skautské" svatby - tj. oba partneři aktivně skautují, ale také 2 "polo-skautské" svatby, kdy jen jeden z partnerů skautoval. Tak nevidím nějaký jasný předěl, zda jeden typ manželství může být šťastnější než ten druhý. Také je třeba říci, že i "přiženění neskauti" jsou lidé velkých morálních hodnot, byť je nezískali ve skautingu. To asi bude významnější faktor.

Je tedy lepší skautský partner či nikoliv? Také jsem dříve hledal odpověď na tuto otázku. A myslím, že ji bude muset nalézt každý z nás skautů sám. Já již svou odpověď znám - vlastně ji znal již léta.

9 komentářů:

  1. Ahoj Fleku,
    napadá mě jedna otázka.
    Je či není nějaká skautská seznamka na internetu...
    Žádnou jsem zatím nenašel, tak třeba poradíš.

    PS: první komentář se zřejmě neuložil...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. https://plus.google.com/u/0/communities/115294095308642228081

      Na sociální síti g+ existuje skupina "Skautská seznamka" :)

      Vymazat
  2. Dovolím si podotknout, že učit skautskou mládež, kdy a jak má použít kondom, by možná ve své podstatě bylo proti Nejvyšší Lásce, které zajisté sloužíme. Na rozdíl od první pomoci, že ano. Snad nejsem sama, koho to po chvilce přemýšlení napadlo - pak by bylo pravděpodobné, že právě proto nikdo takové akce v kmeni nepořádá.

    OdpovědětVymazat
  3. Skaut by měl mládež učit, jak být připraven na dnešní dobu a ne na dobu před sto lety. Nenacházím žádný ideový rozpor mezi Nejvyšší pravdou a láskou (to se mi to ale mluví, kdž se nenacházím pod vlivem papežského klobouku) a používáním, nebo propagováním či vysvětlováním antikoncepce (ať už kondomu, nebo jakékoli jiné). Přecejen bez kondomu bychom taky za pár let nemuseli v africe už žádné školy ani stavět, že ano...:-)

    OdpovědětVymazat
  4. Vidím, Jene, žes částečně pochopil, na co jsem narážela. Mým cílem bylo ovšem upozornit právě na to, že existují i takoví skautští vůdcové, kteří "pod vlivem papežského klobouku" (jak říkáš ty) jsou. Co jsi ale z mého příspěvku nevycítil, je to, že nezáleží na tom, kolikáté je století, ale na podstatě lásky. Tu ti bohužel nemohu osvětlit touto cestou. Chce to desítky minut přemýšlení.

    OdpovědětVymazat
  5. Budu rád když mi pomůžeš osvětlit podstatu lásky jakoukoli cestou, nicméně si radši nějakou tu antikoncepci připravím :-D Bylo zcela patrné, na co jsi narážela...stejně tak bylo patrné na co jsem narážel já :-) Mám ale pocit že pokračováním na této úrovni bychom velmi brzy narazili oba...:)

    OdpovědětVymazat
  6. Hezký článek.

    Osobně mám pocit, že některé výroky papeže ke kondomům a Africe by se měli trestat jako zločiny proti lidskosti.. a že s nějakou láskou to má máloco dělat.. ale to je na debatu jinde..

    OdpovědětVymazat
  7. Ahoj,

    řešit v době, kdy začíná být běžné léčení nemocí genovou terapií, problematiku používaní kondomů mi přijde jako otázka co zaspala o celá desetiletí. Kondom je dnes běžná pomůcka stejně jako kartáček na zuby. A v době, kdy sociální dospělost nastává v cca 25 letech a dospělost fyzická ve 15 letech, je třeba přistupovat k tomuto tématu více než zodpověďně.

    Flek

    OdpovědětVymazat
  8. Měl bych otázku? Nikde jsem nenašel odkaz na výše zmíněnou práci "Sexuální výchova a skauting". Docela rád bych se do ní podíval.

    OdpovědětVymazat