čtvrtek 1. ledna 2009

Novoroční zamyšlení o budoucnosti skautingu

Skauting se ve svém počátku neuvěřitelně rychle šířil po celém světě. Snad jen popularita nástrojů společnosti Google, kterým si vydobyla unikátní postavení ve světě internetu, by s ním snesla srovnání. Co však stálo za fenomenálním úspěchem skautského hnutí na počátku minulého století?


V Anglii za to zcela jistě zčásti může i popularita jeho zakladatele, ale co v jiných státech? Svojsík nebyl známou osobností, natož obdivovaným generálem, ale přesto se mu poměrně dařilo. Jako nejdůležitější vidím využití přirozeného zájmu tehdejší mládeže, která si chtěla hrát a prožívat to nejatraktivnější, co se v tehdejší společnosti nabízelo - objevitelské cesty a s tím spojené dobrodružství. Expedice do neznámých a tajemných zemí, zkoumání života místních obyvatel a umění přežít a poradit si za každých okolností. Již jen udělat si totem podle vzoru Indiánů bylo pro děti ohromně lákavé. Stačilo tohoto přirozeného zájmu využít, připojit k tomu několik málo již existujících ideálů a skauting byl na světě.


Ale jak by asi vypadal skauting, kdyby byl zakládán až dnes? Totemy a indiánské motivy již tolik netáhnout. Nebo snad znáte nějaké dítě, které by si před barákem stavělo totem? Dnešní mládež chodí za dobrodružstvím do kina či si jen doma pustí televizi a hned se může stát více než jen objevitelem, ale rovnou supertajným agentem a zachránit celý svět. Chlapci si podle příručky BP před sto lety hráli na vojáky s klacky, ale dnes mají k dispozici vojenské uniformy a věrné a "bezpečné" kopie střelných zbraní chrlící plastové kuličky. Chceš-li uvolnit svoji fantazii a zažít opravdové dobrodružství, tak si pustíš počítač a „naloaduješ“ se na server, kde se vyskytují tisíce jiných zájemců z celého světa, a HRAJEŠ. Sbíráš kouzelné předměty, zlepšuješ vlastnosti své postavy a plníš spolu se svými přáteli zadané úkoly. Tak nějak začínal i skauting, ale toto je mnohem propracovanější iluze imaginárního světa, která je dokonalá. Když se ti nedaří, tak prostě nahraješ poslední pozici a zkusíš to znovu. Chceš pauzu? Stačí zmáčknout klávesu a hra je přerušena. Jaká je to výhoda oproti reálnému světu! Mimochodem počet aktivních hráčů jedné z nejpopulárnější hry World Of Warcraft minulý týden překročil populaci České republiky a do několika let bude jen tuto hru hrát více lidí, než se hlásí ke skautingu na celém světě. Co tomuto fenoménu může konkurovat?


Dnešní svět dětí není svět nás, dospělých. Nelze se divit, že staré věci, které nás moc bavily, již netáhnou. Trampování s batohem po ČR nahradil sport a adrenalinové zážitky v přírodě s adekvátním vybavením (outdoor) a cestování po celém světě. Do Krkonoš se jezdí na víkend, ale na dovolenou se jezdí do Kordiller v Jižní Americe. Koupání v rybníce nahrazují aquaparky plné tobogánů a téměř každé dítě před nástupem do školních lavic již plavalo v moři a užívalo si potápění třeba v Egyptě. Mobilní komunikace také výrazně změnila chování lidí. Termín schůzek je možné kdykoliv přesunout a ještě před několika lety se nestalo, že by na výpravu přišlo jen několik dětí kvůli jednotlivci. Ten si po škole ještě chtěl zahrát s kamarádem na chvíli novou hru, ale zasekl se u ní a poslal SMSku dalšímu, že nejede, až se řetězová zpráva promítla v neúčasti většiny oddílu.

Skauting je na světě již dlouho, ale žádný zákon či naše přání mu v moderním světě nezaručuje přežití. Bude to mít čím dál těžší, a jestli se základní skautské myšlenky přestanou předávat mladším, tak zanikne.


Co s tím? Co udělám příští rok pro skauting já? Co uděláš ty? Co s tím uděláme společně? Nikdo jiný tu v tuto chvíli není a nestačí jen čekat, až přijde někdo další, který si s tím poradí, protože nikdo další třeba už nepřijde. A já teď přemýšlím o tom, co všechno bych mohl příští den udělat, aby skauting měl šanci v budoucnosti uspět. A budoucnost začíná již zítra.

Žádné komentáře:

Okomentovat